top of page

Verantwoording

Waarom spelend leren?

Meeples in kringetje.jpg

Waarom niet?

Wat doen kinderen als ze zelf mogen kiezen wat ze gaan doen? Juist(!): ze spelen!

Op jonge leeftijd leren we de wereld om ons heen al spelend kennen. Maar, hoe ouder we worden, hoe vaker we geneigd zijn om leerervaringen te creëren waarbij de lerende stil moet zitten tijdens het maken van een opdracht uit het werkboek. Dat is jammer, want er gaat een ongelooflijke kracht uit van spellen! Spellen hebben een motiverende werking en kunnen de betrokkenheid van de leerlingen sterk vergroten (LeBlanc & Ritchie, 2001; Schell, 2014*). Daarnaast is uit onderzoek duidelijk geworden dat de resultaten minstens net zo goed zijn. Je leest er meer over in mijn artikel: 3 argumenten voor spelend leren

​

Eigen ervaring

Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het inzetten van spellen in de klas (vaak in de middagen) waarmee lesstof op een speelse manier herhaald werd. Steeds meer raakte ik overtuigd van de kracht van spellen. Ik merkte dat kinderen zoveel meer gemotiveerd zijn om het beste uit henzelf te halen zodra ze een spel spelen dan wanneer ze een opdracht uit een werkboek moesten maken. Zodoende besefte ik dat spellen niet alleen een krachtig middel zijn om in te zetten voor het herhalen van de lesstof, maar ook om nieuwe lesstof in te oefenen en als vervanging van lessen uit het werkboek. Door de leerervaringen spelenderwijs te laten plaatsvinden, werd de lestijd veel effectiever benut.

 

Doel van deze website

Als het spelen van spellen zoveel vreugde brengt aan de schooltijd van kinderen, de resultaten gelijk of hoger zijn én zelfs invloed hebben op andere belangrijke ontwikkelingsgebieden, dan kan ik geen reden bedenken waarom niet alle leerkrachten dagelijks spellen inzetten om hun onderwijs te verbeteren.

Nou, vooruit.. misschien eentje dan: de tijd om zelf ideeën te bedenken/op te zoeken.

Met deze website hoop ik het voor iedereen super eenvoudig te maken om snel, geschikte spellen te vinden voor gewenste leerdoelen.

​

Dus, laten we samen mooi onderwijs creëren en gaan voor spelend leren!

 

 

 

 

*Schell J. (2014). Games, Curiosity, and the Future of Education. Excelsior meeting. Keynote address conducted from Rayburn Buidling, Washington, D.C. Slides available at.

Leblanc, M., & Ritchie, M. (2001). A meta-analysis of play therapy outcomes. Counselling Psychology Quarterly, 14(2), 149–163.

Verantwoording: Over
bottom of page