Mozaïekdelers

Bijgewerkt: 4 okt 2020

Op de website www.vanjufmarjan.nl vond ik deze twee werkbladen om deelsommen te oefenen.


DRIE VERSIES

Er zijn drie versies: één versie met deelsommen die binnen de tafels van 2 tot en met 10 vallen, één versie met deelsommen met grote getallen tot 100 die gedeeld moeten worden met een getal tot maximaal 9. Hier kunnen dus antwoorden uitkomen die groter kunnen zijn dan 10 (bijv. 94 : 2 = 47) en een versie met grote delers(bijv. 648:18=36).


HOE WERKT HET?

Op het oefenblad staan roostervakken met ingekleurde vakjes met daarnaast een deelsom. De leerlingen kunnen deze som uitrekenen en het antwoord naast de som schrijven. Rechts onderaan staat een rastervlak met allemaal getallen er in. Doel is nu om het antwoord van de som op te zoeken in dit raster. Hebben ze deze gevonden dan kunnen ze het voorbeeldvlak wat naast de som staat inkleuren in het antwoordvlak. Door alle deelsommen zo uit te rekenen en in te kleuren verschijnt er een prachtig mozaïek.

Voor de mozaïekdelers 1 geldt dat er geen dubbele getallen voorkomen in het raster. Dus antwoord 47 komt maar één keer voor. Bij de mozaïekdelers 2 met deelsommen die binnen de tafels van 2 tot en met 10 vallen komen dubbele antwoorden voor. Er zijn dus meerdere antwoorden 9 mogelijk enzovoort. Deze dubbele getallen hebben allemaal hetzelfde inkleurvakje. Leerlingen hoeven dus alleen maar een antwoordenvak op te zoeken met het juiste getal en deze in te kleuren. Komen ze later weer zo’n antwoord tegen dan zoeken ze gewoon het volgende inkleurvakje op met ditzelfde getal en kleuren ze die weer in.


DOWNLOAD

Je vind de werkbladen inclusief nakijkblad van de deelsommen met kleine delers en grote getallen HIER.

Je vindt het werkblad met de grote delers HIER.


Ik hoor graag wat je ervan vindt! Je kunt hieronder een reactie achterlaten 😊

19 keer bekeken

Veel plezier met spelen!

 ... of is het nou leren?

©2019 door Meester Pieter. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now