Grudgeball

Bijgewerkt: 21 sep 2020

Grudgeball is echt een lachen spel waarmee je vrijwel ieder leerdoel kunt oefenen. De kinderen mogen lekker propjes gooien en zijn ondertussen bezig met de lesstof.

Ergens op internet stond Grudgeball als een klassikaal spel beschreven. Dat was erg leuk, maar ik vond dat er in de relatief lange tijdsduur, weinig geoefend werd. Om de lestijd effectiever te benutten, ben ik gaan nadenken over een variant die in vier- of vijftallen gespeeld kan worden. Ik ben hierop uitgekomen:


BENODIGHEDEN

- Whiteboardblad voor alle leerlingen

- Propjes/balletjes

- bakjes/manden/korven - bron met woorden/sommen


VOORBEREIDING

  • Maak groepjes van 4 a 5 kinderen

  • Alle kinderen schrijven op een whiteboardblad 10 kruisjes en houden ruimte om een som uit te kunnen rekenen/woorden op te schrijven.

  • Zorg voor een bron met woorden/sommen. Ik heb zelf op spellingoefenen.nl een oefening klaargezet waarop de woorden werden voorgelezen door de computer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen dat telkens één leerling van het groepje het woord/de som voorleest.


SPELIDEE

  1. De computer leest een woord/som voor

  2. Alle kinderen schrijven het woord/antwoord op

  3. Controleer of het juist is geschreven

  4. Iedere leerling die het woord juist heeft geschreven, mag twee kruisjes bij één andere leerling weghalen OF één kruisje bij twee leerlingen weghalen

  5. Maar nu komt het leuke: Je mag nog een derde kruisje bij de anderen weghalen als het je lukt om een propje/balletje raak te gooien van een vooraf bepaalde afstand.

Als een speler zonder kruisjes komt, kan deze zich weer terug in het spel spelen door én de vraag juist te beantwoorden én raak te gooien. De speler mag dan vijf kruisjes bijschrijven.

Een speler mag geen kruisjes bij andere leerlingen weghalen zolang deze geen kruisjes heeft.


EINDE

Het spel is na een vooraf bepaalde tijd afgelopen. De speler die de meeste kruisjes overheeft, wint het spel.12 keer bekeken

Veel plezier met spelen!

 ... of is het nou leren?

©2019 door Meester Pieter. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now