GOK een HOK: omzetten van lengtematen

Bijgewerkt: 21 sep 2020

Gok een hok is een spannend spelletje waarbij de kinderen moeten gokken wat de beste plek is om de antwoorden van rekensommen op te schrijven.


Ik leerde gok een hok kennen via 'Met Sprongen Vooruit'. Het origineel kan in tweetallen worden gespeeld. Ik beschrijf hieronder een klassikale variant die zich goed leent als lesafsluiting of start van een herhalingsles. Één van de leerlingen zei tussendoor: 'Dit is echt super spannend!'. Dan weet je als leerkracht dat het goed zit😁🙌🏻

LEERDOEL Gok een hok kan worden ingezet voor allerlei bewerkingen zoals plus-, min-, deel- of keersommen. In mijn groep 5 heb ik het ingezet voor het oefenen van het omzetten van lengtematen.


HOE WORDT HET SPEL GESPEELD?

Iedere leerling krijgt een werkblad met een X aantal lege vakjes (onderaan te downloaden).

Het doel van het spel is om in zoveel mogelijk vakjes een antwoord te kunnen schrijven.

De leerkracht leest een som voor, in mijn geval een lengte in meters, millimeters of decimeters. Deze moesten de kinderen omzetten in centimeters. Het antwoord schrijven de kinderen in een vakje naar keuze, maar ze moeten wel rekening houden met één regel: de getallen moeten op volgorde van klein naar groot worden opgeschreven. Dat is lastig, want je weet nog niet welke getallen nog meer aan bod zullen komen. Je zult dus een beetje logisch na moeten denken (grote getallen achteraan opschrijven, kleine vooraan) en een beetje moeten gokken.

De getallen die eerder zijn opgeschreven, mogen niet worden uitgegumd of van plaats worden gewisseld. Het kan voorkomen dat een leerling nog vakjes leeg heeft maar toch een getal niet mag opschrijven omdat de getallen dan niet meer op volgorde staan.

In de les over het inzetten van lengtematen heb ik per spelletje 7 sommen voorgelezen. Op het werkblad konden maximaal 6 antwoorden worden ingevuld. Het is een paar kinderen gelukt om alle vakjes vol te krijgen.

Je kunt het werkblad gebruiken die ik zelf gemaakt heb, maar je kunt de kinderen ook een X aantal 'hokken' laten maken op een wisbordje.

Download hier het werkblad om Metriekstelsel te oefenen (zie hieronder).


Download hier het werkblad die je kunt gebruiken voor verschillende spellen (zie hieronder).26 keer bekeken

Veel plezier met spelen!

 ... of is het nou leren?

©2019 door Meester Pieter. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now