top of page

DicteeBingo

Een leuke variant voor een dagelijks woordjesdictee is deze DicteeBingo die ik vond op de website van Atelier Janneke.

Het idee van DicteeBingo is dat je iedere dag een 5 woordendictee geeft. Voor elk woord dat goed geschreven is, mag de leerling een getal van 1 t/m 50 op zijn/haar bingokaart schrijven. Als je alle woorden aan het eind van de week goed geschreven hebt, dan heb je dus 25 cijfers op vrijdag. En: hoe meer cijfers, hoe meer kans op je beloning! Hierdoor zullen kinderen beter hun best doen om een juiste aanpak te hanteren om zo het woord juist te schrijven.

Op vrijdag is het bingo-tijd! Dan worden de cijfers bekend gemaakt. Dit is natuurlijk extra gaaf met een echt bingorad, maar het kan ook met cijferkaartjes (te downloaden). Spreek van te voren af waar je aan moet voldoen om bingo te hebben. Bijvoorbeeld 5 cijfers op een rij of 10 losse cijfers. Ook spreek je vooraf natuurlijk af wat de beloning is bij bingo, bijvoorbeeld sparen voor een groepsdoel (zoals met de klas langer buitenspelen), schrijven met een gekleurde pen, 10 minuten spelletje spelen als je het werk afhebt, etc.



š——š—œš—™š—™š—˜š—„š—˜š—”š—§š—œš—”š—§š—œš—˜

Gezien het competitieve element, denk ik dat het belangrijk is om te differentiƫren, net als je bij andere lesmomenten ook zou doen. Bij een zwakkere leerling zou je bijvoorbeeld niet naar het gehele woord kunnen kijken, maar naar ƩƩn vooraf afgesproken spellingscategorie. Of je spreekt af dat je voor maximaal 3 of 4 woorden een cijfer mag opschrijven (zo heeft het niet direct effect als een leerling 1 of 2 woorden fout geschreven hebben).


DOWNLOADS

Je vindt de Bingokaarten en cijferskaartjes op de website: www.atelierjanneke.nl.

66 weergaven

ā€‹

Veel plezier met spelen!

 ... of is het nou leren?

bottom of page