top of page

Codenames

Bijgewerkt op: 21 sep. 2020


In dit spannende woordenschat-spelletje gaan twee teams met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen door hun eigen code op te lossen, zónder daarbij betrapt te worden door de tegenstander.





SPELIDEE

Dit (woord)spelletje wordt in twee teams gespeeld. Beide teams kiezen één 'spion'. De spion probeert een aanwijzing te bedenken die op één of meerdere woorden betrekking heeft. Zijn teamgenoot probeert deze woorden te raden.

Dit lijkt een makkie, maar er zit een extra moeilijkheid in: je moet proberen alleen woorden van je eigen kleur (blauw/rood) te raden! De spionnen weten de geheime ‘code’ en welke woorden bij hun eigen kleur horen. Sommige woorden horen bij geen enkele kleur.


SPELVERLOOP

De spion geeft een beschrijving met een getal. Het getal geeft aan op hoeveel woorden zijn beschrijving betrekking heeft. Zijn teamgenoot wijst één of meerdere woordkaartjes aan. Deze worden allemaal omgedraaid. Als je teamgenoot per ongeluk een ander woord aanwijst dan dat de spion heeft beschreven, dan wordt deze alsnog omgedraaid. Het kan dus zijn dat daardoor een kaartje van de tegenstander moet worden omgedraaid.

Het team dat als eerste alle woorden van zijn eigen kleur heeft omgedraaid: wint!


Uitzondering: wordt het kaartje met de zwarte kleur door jouw team omgedraaid, dan ben je ‘ontdekt’. Het spel stopt direct en de tegenstander wint het spel.


BENODIGDHEDEN

- Woordkaartjes (gebruik het format: 'Leeg woordjesblad' om zelf themawoorden/begrippen te typen)

- Antwoordkaartjes (download hier)

11 weergaven

Veel plezier met spelen!

 ... of is het nou leren?

bottom of page