top of page

Classcraft

Bijgewerkt op: 28 sep. 2020

Classcraft is een tool voor gamification in de klas. Het is een gratis hulpmiddel die kan worden ingezet als beloningssysteem ter bevordering van de groepssfeer.


Kinderen worden op positieve wijze uitgedaagd om elkaar te helpen en om beloningen voor zichzelf vrij te spelen. Met Classcraft lijkt het net of de kinderen een computerspel spelen. Maar het speelt zich voornamelijk offline, zonder computer af. Klik hier om een kijkje te nemen op de website.

Hoe werkt Classcraft?

De leerlingen hebben allemaal hun eigen avatar/personage gekozen. De verschillende personages die ze konden kiezen (Krijger, Magiër of Genezer) hebben allemaal hun eigen krachten (beloningen) en eigenschappen.

De klas is ingedeeld in teams, waarbij de teamleden elkaar kunnen helpen. In ieder team zit minstens één magiër, één krijger en één genezer. Dit zorgt voor balans binnen het team aangezien de verschillende personages hun eigen krachten hebben waarmee ze elkaar kunnen helpen.


XP, AP, HP

Leerlingen kunnen XP (experience Points = ervaringspunten) verdienen met positief gedrag. Zo kunnen ze XP verdienen door anderen met hun werk te helpen, elkaar te troosten als iemand pijn heeft, het goede voorbeeld te geven met o.a. vinger opsteken en ander gewenst gedrag.

Bij 75 XP ga je een ‘level’ omhoog. Daarmee kunnen ze nieuwe krachten vrijspelen.

 

Krachten zijn leuke beloningen voor de kinderen. Denk hierbij aan: eten in de klas, met gekleurde pen schrijven, een stripboek mogen lezen, een mop vertellen, eigen tekenopdracht bedenken, groepsbeloning, etc.


Als een kracht eenmaal is vrijgespeeld kan een leerling deze zo vaak gebruiken als hij/zij wil. Echter, moet de leerling wel over voldoende AP (actiepunten) beschikken. Als een leerling voldoende AP heeft kan het, in overleg, gebruik maken van een beloning. Iedere nacht worden de AP van alle leerlingen aangevuld met +2.


Daarnaast heeft ieder personage HP (Health Points = gezondheidspunten). Leerlingen krijgen minder HP als ze zich (te vaak) niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld als ze voor hun beurt praten, te laat komen van de pauze, rennen door de gang, verkeerde woorden gebruiken, etc.


Als een leerling op 0 HP uitkomt, krijgen de andere teamleden ook punten in mindering. Hierdoor worden kinderen uitgedaagd om elkaar te helpen en als één team samen te werken zonder dat er competitie/strijd ontstaat met andere teams.


In de praktijk blijkt het nauwelijks voor te komen dat leerlingen uitkomen op 0 HP, aangezien de kinderen elkaar op tijd helpen.


Kinderen bepalen

Bij mij in de klas hebben de kinderen de regels van het beloningsysteem groot en deels zelf bedacht: ze hebben meegedacht over de krachten (beloningen) en waarvoor ze XP kunnen verdienen of HP kunnen verliezen.

 

Classcraft thuis

In principe hoeven de kinderen thuis niet met Classcraft te werken. Het is tenslotte niet een ‘echt’ spel. Er bestaat wel de mogelijkheid voor kinderen om nieuwe kledingstukken voor hun avatar te kopen met punten die ze hebben verdiend. De kinderen kunnen thuis inloggen met hun gebruikersnaam.

16 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Veel plezier met spelen!

 ... of is het nou leren?

bottom of page